Wem?
Matti Pölönen

Vad gör han:
uppfinnare, utvecklare och exportör av Genetta

Mattis intresse för att utveckla klättringsskor utgick från hans eget intresse för klättrandet. Under sin praktikperiod måste han klättra upp i teleoperatörens stolpar med gamla stolpskor som varken passade bra i foten eller kändes trygga. Sedan började han fundera hur man kunde göra det på ett klokare sätt.

Hur kunde en klättrare vara bättre skyddad ifall det händer något plötsligt? Hur kunde man göra klättrandet bekvämare och mer ergonomisk – man hade ju redan blivit van att bristen på dem var normen?

”Jag började fundera att skon borde ha ett rejält, högt stöd för benet. Det skulle ge stadga när man klättrar och arbetar högt uppe. Och framförallt borde stödet minska skadan om man faller bakåt.”

Utvecklingen av idén stagnerade för ett årtionde, men Matti började skaffa kunskap om professionellt klättrande. Han utbildade sig först i Finland under ledning av en klättringsproffs och deltog sedan på IRATA nivå 1-utbildning i England åren 2013 och 2016. Matti konstaterade att eftersom höjdarbetet på repen kunde vara så smidigt och utrustningen avancerad, måste det vara möjligt att utveckla stolpskorna till samma nivå.

Och det var så det började ta form:
en helt ny typ av stolpsko som verkligen tar hänsyn till klättringens ergonomi.

Förutom sin klättringserfarenhet och tekniska bakgrund, hämtade Matti inspiration för utvecklingsarbetet från djurvärlden. Skons namn blev Genetta, enligt genett, ett släkt av sibetkatter som är extremt smidiga och kan stå på träd med två fötter.

De kattliknande klorna på Genetta är krokar som kan bytas ut för att få bästa möjliga grepp i varje stolpmaterial. Kattliknande djur är smarta eftersom de kan dölja sina klor vid behov och ta dem till hjälp när det behövs – och så är det också med Genetta, vars krokar kan fällas när man går med skorna.

Skons baksida böjer sig som en katts ryggrad, och vid remmarnas fästpunkt framtill kan en skarpögd betraktare märka formen på kattens öron. Gummisula längst ner på skon ger ett grepp precis som en katts tassar.

Genetta-logotypen är gjord av designern Heikki Koivurova. Symbolen och det valda teckensnittet representerar kattens tidlösa styrka och flexibilitet.

Nu är Genetta-skorna redo för professionell användning, men utvecklingen pågår fortfarande. För sanningen är att behovet att klättra inte försvinner i denna värld. Kanske förändras syftet: kanske snart kommer man att klättra upp på en annan hög struktur istället för en el- eller telefonstolpe, men man har alltid ett behov att gå upp.

Hittills har klättringsskor som man brukade gå upp med varit som en hammare: en allmänt accepterad produkt i en storlek som passar alla och som inte tycktes kräva produktutveckling. Situationen är densamma över hela världen. Men nu har det skett en förändring. Målet är att ordet Genetta betyder från och med nu ett nytt sätt att klättra över hela världen.

Kontaktuppgifter

MATTI PÖLÖNEN
Verkställande direktör, grundare
+358 44 023 4000
matti@genetta.fi

ARSI MUITTARI
Försäljningschef
+358 40 187 7747
arsi@genetta.fi

MIKA HURSKAINEN
Marknadsföring, delägare
+358 400 382 382
mika@genetta.fi

Genetta development has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 854975.