Kuka?
Matti Pölönen

Mitä tekee:
Genetan keksijä, kehittäjä, viejä

Matin kiinnostus kiipeämiskenkien kehittämiseen lähti omasta kiipeämiskokemuksesta. Kun hän työharjoittelussa kiipesi teleoperaattorien pylväisiin vanhoilla tolppakengillä, jotka eivät millään muotoutuneet jalkaan mukaviksi eikä olo ollut ihan turvallisin, alkoi hän miettiä, miten asian voisi tehdä fiksummin.

Miten kiipeäjä olisi paremmin suojattuna, jos jotain äkillistä tapahtuisi? Miten kiipeämistyöhön voisi lisätä mukavuutta ja ergonomiaa, joiden puutteeseen oli alalla oikeastaan jo totuttu?

“Aloin pohtia, että jalalle täytyisi saada kunnollinen, korkea tuki, joka antaisi vakautta kiipeämiseen ja ylhäällä työskentelyyn. Ja ennen kaikkea sellainen tuki, joka voisi mahdollisesti vähentää vahinkoa, jos käyttäjä jostain syystä horjahtaa taaksepäin hallitsemattomasti.”

Sitten kengän kehitys jäi hautumaan vuosikymmeneksi, mutta Matti alkoi hankkia lisää ammattimaisen kiipeilyn tietoutta, huippuvälineitä ja osaamista. Hän kouluttautui aluksi kotimaassa kiipeämisen ammattilaisen johdolla ja sen jälkeen käymällä kansainvälisen teollisen köysityöskentelyjärjestön IRATA:n 1-tason koulutuksen Englannissa vuosina 2013 ja 2016. Matti totesi, että kun kerran korkeanpaikan työskentely köysillä pystyi olemaan näin sujuvaa ja välineet huippuunsa kehitettyjä, täytyisi tolppakengätkin pystyä viemään samalle tasolle.

Ja siitä se alkoi muotoutua:
täysin uudenlainen “tolppakenkä”, joka todella ottaa huomioon kiipeämisen ergonomian.

Kiipeämiskokemuksen ja insinöörifaktan lisäksi Matti ammensi kehitystyöhön inspiraatiota eläinmaailmasta. Kengän nimeksi tuli Genetta – genetti-nimisten sivettikissoihin kuuluvien eläinten mukaan, jotka ovat erityisen ketteriä kiipeämään ja pystyvät seisomaan puissa kahdella jalalla.

Kissan kynnet ovat Genetta-kengässä kärjet, jotka vaihtuvat pylväsmateriaalin mukaan parhaiten pitäviin versioihin. Kissamaiset eläimet ovat siitä fiksuja, että ne osaavat tarvittaessa piilottaa kyntensä ja ottaa ne apuun silloin kun tarvitaan ‒ ja näin on myös Genetan laita, kun kengillä pystyy taittamaan matkaa kävellen koukut sisään laitettuna.

Kengän takatuki kaartuu notkeasti kuin kissan selkäranka, ja etulevyssä remmien kiinnityskohdassa voivat tarkkasilmäiset huomata kissan korvien muotoa. Kengän pohjassa kumiset osat antavat pitoa kuin kissan anturat.

Genetan logo puolestaan on muotoilija Heikki Koivurovan käsialaa. Merkki ja fontti ilmentävät ajatonta kissan jäntevyyttä.

Nyt Genetta-kenkä on valmis ammattilaiskäyttöön, mutta kehitystyö jatkuu edelleen.
Sillä totuushan on se, että kiipeäminen ei tässä maailmassa mihinkään katoa. Ehkä tarkoitus muuttuu: ehkä pian sähkö- tai puhelintolpan sijaan kiivetään johonkin muuhun korkeaan rakenteeseen, mutta ylös on ihmisen päästävä.

Tähän asti ylös pääsemiseen käytetty kiipeämiskenkä on vain ollut kuin vasara: yleisesti hyväksytty, yhdenmuotoinen tuote, johon tuotekehitystä ei ole tuntunut tarpeelliselta tehdä. Tilanne on maailmanlaajuisesti sama. Mutta nyt muutos on tapahtunut. Tavoitteena on, että sana Genetta tarkoittaa tästä eteenpäin uutta tapaa kiivetä, joka puolella maailmaa.

Yhteystiedot

MATTI PÖLÖNEN
Toimitusjohtaja, perustaja
+358 44 023 4000
matti@genetta.fi

ARSI MUITTARI
Myyntijohtaja
+358 40 187 7747
arsi@genetta.fi

MIKA HURSKAINEN
Markkinointipäällikkö, osakas
+358 400 382 382
mika@genetta.fi

Genetta on saanut kehitysrahoitusta Euroopan unionin Horisontti 2020 tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelmasta avustussopimuksen nro 854975 mukaisesti.